Home / Acryl Nagels / Wat is het verschil tussen gelnagels en acrylnagels?

Wat is het verschil tussen gelnagels en acrylnagels?

met Geen reacties

Altijd al afgevraagd wat nou precies het verschil is tussen gelnagels en acrylnagels? Wat zijn nou precies de voor-en nadelen? En zijn kunstnagels in het algemeen slecht voor je natuurlijke nagel? Al deze vragen worden beantwoord in deze blog dus lees gauw verder om meer te weten te komen!

Acrylnagels vs Gelnagels

Voor het plaatsen van acrylnagels wordt acrylvloeistof (liquid monomer) gemengd met een acrylpoeder. Hiermee kan de kunstnagel mooi opgebouwd worden. De acrylnagels worden aan de lucht uitgehard, dat houdt in dat de nagelstyliste snel te werk moet gaan om de nagel mooi aan te brengen. Vervolgens kan er nagellak en/of nail art aangebracht worden op de acrylnagels. Leer alles over het professioneel plaatsen van acrylnagels in onze Bootcamp Basis Acryl.

Gelnagels worden gemaakt van polymeer hars. Daarnaast gebeurt het aanbrengen van de gelnagels in drie fases. De gel wordt uitgehard met behulp van UV-licht. Er wordt eerst een basislaag aangebracht die wordt uitgehard onder een UV-lamp en daarna wordt er nagellak aangebracht, die op dezelfde manier wordt uitgehard. Vervolgens brengt de nagelstyliste een topcoat aan, die ook onder de UV-lamp uitgehard moet worden.

Het grootste verschil zit in het uiterlijk. Acrylnagels zijn erg stevig en flexibeler dan gelnagels. Ze kunnen drie tot vijf weken blijven zitten en ze blijven dan ook langer zitten dan gelnagels. Gelnagels zijn dikker dan acrylnagels omdat ze opgebouwd moeten worden met verschillende lagen. Wel hebben gelnagels een glanzend oppervlak ten opzichte van de acrylnagel, die gelakt moet worden om dit effect te bereiken.

In het kort, de grootste verschillen tussen acrylnagels en gelnagels zijn:

 • Chemicaliën die worden gebruikt
 • De manier van drogen
 • De flexibiliteit/kwetsbaarheid van de kunstnagels 
 • Uitstraling van de nagel

De voor- en nadelen van acrylnagels

Beide soorten kunstnagels hebben hun eigen voor- en nadelen. We zetten hier de voor- en nadelen van acrylnagels voor je op een rij:

Voordelen

 • Acrylnagels zijn erg stevig en vrij flexibel.
 • Ze kunnen mooi dun aangebracht worden, dunner dan gel.
 • Acrylnagels zijn hard, waardoor ze minder kwetsbaar zijn.
 • Ze blijven lang mooi zitten (drie tot vijf weken).
 • Een professionele nagelstyliste kan de acrylnagels gemakkelijk verwijderen. Ze kunnen eraf geweekt worden. 

Nadelen

 • Acrylnagels hebben weinig tot geen glans. Wil je dit graag, dan zal je extra nagellak moeten gebruiken
 • Bij het plaatsen van de acrylnagels komen er onaangename chemische luchtjes vrij.

De voor- en nadelen van gelnagels

Voordelen

 • Ze zien er natuurlijk uit omdat ze een mooie natuurlijke glans hebben.
 • Bij het zetten van gelnagels heb je minder last van chemische luchtjes.

Nadelen

 • Gelnagels blijven doorgaans minder lang mooi zitten dan acrylnagels. Ze moeten ongeveer om de twee á drie weken bijgewerkt worden.
 • Meestal zijn gelnagels iets duurder dan acrylnagels.
 • Doordat de gelnagels in drie fasen aangebracht moeten worden, duurt het langer om ze te plaatsen. Bovendien kan dit proces ook onprettig zijn en branden.
 • Gelnagels kan je er niet afweken zoals je dat wel kunt bij acrylnagels.
 • Gelnagels zijn minder robuust dan acrylnagels, daardoor zijn ze ook iets minder goed bestand tegen stoten

Het hebben van een voorkeur voor óf gelnagels óf acrylnagels ligt volledig bij jezelf. De voorkeuren zullen ook van nagelstyliste tot nagelstyliste weer verschillen en zij zijn uiteindelijk de verantwoordelijke die de klant adviseert. We hebben de voor- en nadelen van beide type kunstnagels in ieder geval voor je naast elkaar gelegd zodat je zelf ook een onderbouwde keuze kunt maken. We adviseren je hierbij wel altijd om je nagelstyliste om advies te vragen.

Zijn acrylnagels slechter voor je nagels dan gelnagels?

Wanneer de acrylnagels op een goede manier zijn gezet door een bekwame nagelstylist, zijn ze niet slechter voor je nagels dan gelnagels want gelnagels zijn wat dat betreft even slecht. Zijn kunstnagels dan überhaupt slecht voor je? Het antwoord is NEE. Het is een fabeltje dat kunstnagels slecht zijn voor je natuurlijke nagel, tenzij je zelf de kunstnagels probeert te verwijderen (eraf bijten, met scherpe voorwerpen en geweld verwijderen).

Het zit namelijk zo: de natuurlijke nagel produceert vet en vocht, net als onze huid. De kunstnagels sluiten de natuurlijke nagel af (zolang de kunstnagels gedragen worden). Doordat onze natuurlijke nagel 9 keer meer vet en vocht kan opnemen dan de huid, absorbeert de nagel alle vloeistof die “opgesloten” zit. Het geabsorbeerde vet en vocht wordt als het ware bewaard. Als de kunstnagels dan verwijdert worden zijn de eigen nagels tijdelijk week en zacht door al het opgeslagen vet en vocht. Dit zal na enige weken weer herstellen en de natuurlijke nagel komt weer in balans.

Heb je wel eens acrylnagels of gelnagels gehad? Zo ja, deel je ervaringen in de reacties beneden!

Geef een reactie

×

Hoi!

Welkom bij Acryl Nagel Cursus. Heb je een vraag? Stel je vraag via WhatsApp.

× Kan ik je helpen?